Overslaan en naar de inhoud gaan
Wat is Drupal 9 precies

Wat is Drupal 9 precies? Drupal is een open source Content Management Systeem (CMS). Te vergelijken met WordPress en Joomla bijvoorbeeld, maar veel krachtiger en meer schaalbaar. Drupal is gratis te installeren (geen licentiekosten, niet snel even opgezet) en bevat alle basisfuncties die standaard zijn voor een Content Management Systeem, zoals:

  Aanmaken en beheren van content
  Beheer van gebruikersaccounts
  Gebruik van templates
  Eenvoudige structuren
  Taxonomieën en koppelingen van categorieën
  API development
  Optimalisatiemogelijkheden voor SEO

Die veelzijdigheid laat toe dat Drupal op een eenvoudige manier gebruikt wordt als basis voor zowel eenvoudige websites (zoals een standaard bedrijfssite), complexe websites (zoals voor uitgebreide organisaties), contentplatform, e-commerce, intranet-toepassing en andere online platformen met veel functionaliteiten waar betrouwbaarheid en veiligheid belangrijk is.

Daarnaast biedt Drupal heel wat functionaliteiten om gebruikt te worden als framework voor web applicaties.

We hebben er lang op moeten wachten, maar Drupal 9 is eindelijk gelanceerd. Wat betekent dat nu eigenlijk voor jou en je website? En wat nu met je website in Drupal 7 of Drupal 8? We leggen het even kort uit.

Wat is Drupal 9?

Drupal 9 is de langverwachte nieuwste versie van een van de meest gebruiksvriendelijke en performante open-source Content Management Systeem (CMS). Net zoals bij nieuwe iPhones of Android-versies, blijft de basis grotendeels hetzelfde, maar worden er heel wat nieuwe features, technologieën en verbeteringen toegevoegd. Deze keer is er ook hard gefocust op gebruiksvriendelijkheid en snelheid, twee essentiële elementen die de Drupal-ervaring van de eindgebruiker nog meer moeten verbeteren.

Het allergrootste voordeel (en verschil tegenover vorige versies) van Drupal 9, is echter het gegeven dat upgrades naar toekomstige nieuwe Drupal-versies (D10, D11...) niet telkens een volledige rebuild van je site zullen vereisen. Het zal dus meer en meer een soort extensieve update worden, die in de meeste gevallen op een paar dagen uitgevoerd kan worden, in plaats van een tijdrovend en vaak kostelijk proces.

Dat is ook de reden waarom een upgrade van Drupal 8 naar Drupal 9 relatief eenvoudig is. Drupal 9 is namelijk zelf al een upgrade van Drupal 8.9, waardoor die overstap al relatief vlot genomen kan worden.

Moet je nu al meteen overstappen op Drupal 9?

Neen. Drupal 9 is pas in juni 2020 officieel uitgebracht, en bevat nog wel wat onderdelen die een upgrade of wat patching kunnen gebruiken. Dus neen, nu al overstappen naar Drupal 9 is niet echt nodig. Maar de ondersteuning voor Drupal 8 en Drupal 7 eind 2021. En aangezien de meeste sites niet op een paar weken compleet herbouwd worden, is het wel al belangrijk om over de volgende stappen na te denken.

Er moet namelijk nog wel wat werk worden verzet om je website klaar te maken voor een upgrade. Daarom is het belangrijk om nu al rekening te beginnen houden met die overstap. Niet alleen qua timings, maar ook qua nodige stappen.

Wat met mijn huidige Drupal site?

Mijn site draait op Drupal 8

Drupal 8 is afhankelijk van Symfony 3, en dat framework zal in november 2021 een end-of-life status bereiken. Het rechtstreekse gevolg is dan ook dat ondersteuning en updates voor Drupal 8 tegelijkertijd zullen stoppen. Dat betekent dat er na 2021 geen updates of extra functionaliteiten zullen toegevoegd worden aan Drupal 8, maar enkel beperkte security patches beschikbaar zullen zijn.

Een upgrade van je bestaande Drupal 8 structuren naar Drupal 9 is echter veel minder intensief dan een upgrade vanaf Drupal 7. Afhankelijk van de complexiteit van je site, kan dat op een aantal dagen opgelost worden.

Mijn site draait op Drupal 7

Net zoals voor Drupal 8 zal ook de support voor Drupal 7 eindigen in november 2021. Om de stap te zetten van Drupal 7 naar Drupal 9 is er geen 'upgrade' mogelijk, omdat de systemen (net als tussen Drupal 7 en Drupal 8) te hard verschillen qua onderliggende technologie. Dat betekent dat er momenteel 2 opties zijn voor wie nog met een Drupal 7 website zit:

 • Nu al starten met de voorbereidingen voor een nieuwe site, in Drupal 9.

Waarom kiezen voor Drupal?

 • Grote community zorgt voor voortdurende evolutie. Een wereldwijde community van ontwikkelaars, ontwerpers en gebruikers werken samen om Drupal te bouwen en te laten evolueren. Kiezen voor Drupal is er ook voor kiezen om gebruik te maken van de kennis en vaardigheden van een hele gemeenschap van mensen die op het platform werken.
 • Geen licentiekosten. In tegenstelling tot veel Content Management Systemen is Drupal open source, dus er zijn geen lopende licentiekosten verbonden aan het platform. Gratis gebruik, dus.
 • Flexibel. De modulaire aanpak betekent dat een site die Drupal gebruikt, een content editor je in staat stelt om krachtige, flexibele pagina's te bouwen zonder veel moeite.
 • Toekomstgericht. Gedaan met elke 3-4 jaar een volledig nieuwe architectuur te moeten opbouwen voor je website. De vereenvoudigde architectuur van Drupal 9 (en verder) zorgt voor veel eenvoudigere optimalisatie- en upgradeprocessen.
 • Veilig. De Drupal-community heeft een efficiënt en transparant proces voor het identificeren en oplossen van beveiligingsproblemen in de Drupal-kern en de bijgedragen modules. Meldingen en patches of updates worden aan de community verstrekt wanneer er beveiligingslekken worden gevonden en via overkoepelende provider Acquia kan er zelfs CMS-hosting met een extra beveiligingslaag geactiveerd worden.

Andere voordelen van Drupal 9 zijn onder meer:

 • Cleane en aantrekkelijke admin-interface
 • Eenvoudige paginabuilder met drag-and-drop functie
 • Ingebouwde mediabibliotheek voor het verwerken van afbeeldingen en andere media
 • Krachtige meertaligheidsfuncties
 • API-first architectuur voor eenvoudigere integraties
 • Volledig responsive out-of-the-box, zelfs de admin-interface
 • Populaire modules van de community zijn nu opgenomen in de Drupal Core

Drupal meest gebruikte CMS ter wereld

Kijkend vanuit de gebruiker, wint Drupal het als het aankomt op de meeste bezoekers. De meeste websites worden ontwikkeld met Wordpress, maar het meeste verkeer vindt plaats in de Drupal omgeving. Dat wil jij toch ook? Heel veel bezoekers op je site.

Kies je voor een kwalitatieve Drupal website, kies dan voor de Drupal specialisten van Stradius!

Kunnen wij jou van dienst zijn?

Indien je geïnteresseerd bent in onze diensten, dan begrijpen we dat je eerst persoonlijk kennis wilt maken.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een adviesgesprek volledig op maat.