Overslaan en naar de inhoud gaan
Wat is Joomla?

Joomla is een Open Source Content Management Systeem (CMS). Joomla is vrij te verkrijgen, gratis en voor niks. Iedereen mag het kosteloos gebruiken. Joomla wordt ontwikkeld en onderhouden door de community die ook in Nederland actief is.

De naam Joomla komt uit het Swahili woord 'jumla' dat 'alles samen' of 'als een geheel' betekend. Joomla in z’n huidige vorm bestaat sinds 2005, maar Mambo is de voorloper van Joomla.

Met een CMS is het bijhouden van je content een fluitje van een cent: je typt je tekst in een soort tekstverwerker, uploadt er een afbeelding bij en het systeem zorgt dat het op de goede plaats terechtkomt en dat je pagina’s een mooie, eenduidige uitstraling krijgen.

Om teksten en afbeeldingen toe te voegen, moet je ingelogd zijn op je website. Je kunt artikelen vanaf de 'voorkant' van je website aanpassen; Joomla heeft ook een beheergedeelte waarin je kunt werken.

JOOMLA Modules

Joomla is opgebouwd uit modules. Zo zijn de content en de plaatsing los gekoppeld van elkaar om het makkelijk van wijzigingen aan de content te vergemakkelijken voor de eindgebruiker.

Een module geeft eigenlijk een gereserveerde plek binnen het template aan. Je website is dan ook aanpasbaar binnen deze kaders. De kaders zelf zijn niet aanpasbaar, de invulling ervan natuurlijk wel!

JOOMLA 3.9

Op het moment van schrijven is Joomla 3.9.21 de meest recente versie. Deze is uitgebracht op 25 augustus 2020.

VIRTUEMART voor JOOMLA

Ook binnen Joomla is een webshop te creëren door middel van het toevoegen van VirtueMart, het webshop component voor Joomla.

Wil jij, nu of in de toekomst, een webshop kunnen koppelen aan je Joomla website? Dan is een VirtueMart webshop laten maken een keuze die je zeker even moet overwegen.

Een meertalige website in JOOMLA

In Joomla is het mogelijk om je website of webshop in meerdere talen te voeren. Joomla heeft daar uitstekende software voor. Het aantal talen maakt niet uit, Joomla kan er prima mee om gaan.

Het opzetten van een meertalige omgeving is even een ding: alle content moet in alle talen aangemaakt worden, maar ook de gebruikte menu’s, modules en categorieën. Maar wanneer dat is gedaan, staat je meertalige Joomla website als een huis.

JOOMLA back-end

Een Joomla back-end is eigenlijk opgedeeld in 3 verschillende 'lagen' om je website werkend te krijgen: artikelen, modules en menu’s. En uiteraard nog ongelooflijk veel meer, maar deze 3 dingen zijn de basis. Deze 3 heb je nodig om iets gepubliceerd te krijgen op je website.

Joomla benaderd dus deze 3 dingen echt apart. Wanneer je een tekst aanpast heb je eigenlijk niet direct een idee waar deze tekst nou eigenlijk te zien is. Dat zie je dan weer in de modules. Maar tegelijkertijd maakt dit Joomla sterk wanneer je eigenlijk vooral tekstuele aanpassingen hebt: je loopt dan heel weinig risico dat er iets fout gaat.

JOOMLA Extensies

Voor Joomla zijn veel verschillende extensies verkrijgbaar om de functionaliteiten van Joomla verder uit te breiden. Zo kan je bijvoorbeeld je Facebook of Twitter feed tonen of extra functionaliteiten aan je webshop toevoegen. Sommige extensies zijn betaald, anderen zijn gratis. Dat hangt van de aard van de extensie af. Is een extensie betaald, dan weet je altijd vooraf de kosten.

JOOMLA Templates

Het mooie van Joomla is dat je kan werken met een reeds ontworpen template voor Joomla. Dit houdt in dat er iemand is die een gaaf template ontworpen heeft voor Joomla en deze te koop heeft gezet. Wanneer je de licentie aanschaft voor zo’n template heb je het recht om deze te mogen gebruiken. Dit kent ontzettend veel voordelen, zoals:

  • Ontwerpkosten worden je bespaard
  • Het omzetten van een ontwerp naar een werkende website worden je bespaard
  • Het werkt enorm tijdsbesparend

Nu denk je wellicht dat je niet uniek bent wanneer je gebruik maakt van een vooraf ontworpen template. Immers bestaat de kans dat een ander dat template ook heeft gekocht. Maar geen zorgen: er worden zo ontzettend veel templates aangeboden dat de kans echt nihil is dat jij exact hetzelfde template uitkiest als je concurrent of als een ander bedrijf in je regio. Zelfs binnen Nederland is die kans zeer klein.

Voor Joomla zijn ontzettend veel templates te verkrijgen. Wel duizenden. Wanneer je een template gaat uitzoeken, let dan altijd even op de volgende dingen:

  • Is het template responsive?
  • Is het template compatible met de laatste versie van Joomla?
  • Is de support op het template goed?
  • Is het template nog recentelijk geupdate?

Wil je een professionele Joomla website laten maken, kies dan voor de Joomla specialisten van Stradius!

Kunnen wij jou van dienst zijn?

Indien je geïnteresseerd bent in onze diensten, dan begrijpen we dat je eerst persoonlijk kennis wilt maken.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een adviesgesprek volledig op maat.