Bent u wel de rechtmatige domeinnaamhouder

Bent u wel de rechtmatige domeinnaamhouder?

Het gebeurt nog regelmatig dat wij tegen het probleem aanlopen dat iemand anders de eigenaar is van een domeinnaam dan we verwachten. Bent u als ondernemer ook de "rechtmatige eigenaar" van uw domeinnaam? Een domeinnaam behoort eigenlijk toe aan de website eigenaar. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen. Maar als ondernemer zou u dus zowel de website- als de domeinnaameigenaar, ook wel domeinnaamhouder genoemd, moeten zijn.

Helaas gebeurt het nog te vaak dat websitebouwers, hostingsbedrijven of derden een domeinnaam voor u vastleggen en zichzelf als domeinnaamhouder registreren. Vaak uit gemak en wellicht te goeder trouw. Het gevolg hiervan is dat u niet de eigenaar bent van het domein en er formeel niet over kunt beschikken.

De domeinnaamhouder is de rechtmatige eigenaar

U kunt een domeinnaam laten registreren via een registrar. In de meeste gevallen is dit de hostingspartij of de websitebouwer. Zorg dat de juiste "houder" geregistreerd wordt bij het aanvragen van een nieuwe domeinnaam. Want, zoals hierboven al uitgelegd, de domeinnaamhouder is de rechtmatige eigenaar van de betreffende domeinnaam.

Wat als u niet de domeinnaamhouder bent?

Stel dat uw domeinnaam niet op uw naam is geregistreerd maar op de naam van een hostingsbedrijf of webdesignbureau. Hierdoor is het hostingsbedrijf of het webdesignbureau dus ook de eigenaar van het domein.

Een voorbeeld: Een ondernemer heeft aan een websitebouwer gevraagd om voor zijn nieuwe website ook de .NL domeinnaamregistratie te regelen. Deze websitebouwer plaatst de registratie vervolgens op zijn eigen (bedrijfs)naam en niet op naam van de opdrachtgever. In de meeste gevallen hoeft er dan bijvoorbeeld bij een verhuizing naar een andere hostingspartij nog niets fout te gaan, zolang de websitebouwer tenminste meewerkt en de verhuiscode wil verstrekken, tenslotte is hij als houder geregistreerd.

U bent uw domein, website en e-mail kwijt!

Maar stel, de webdesigner op wiens naam de domeinnaam ooit is geregistreerd, wil de verhuiscode NIET aan u verstrekken, of gaat zelfs failliet. Dan zijn de rapen gaar, u bent uw domein, uw website en uw e-mail kwijt. Of de webdesigner lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. Een eventuele overdracht van het domein op uw naam kan dan niet worden doorgezet. Als het dan ook nog eens om een buitenlandse domeinnamen gaat, is het al helemaal een hopeloze zaak. Dan kunt u naar uw domeinnaam fluiten. U zult noodgedwongen een juridisch proces moeten starten. En dat is vervelend en kostbaar.

Check of u de rechtmatige domeinnaamhouder bent

Bij Internetbureau Stradius registeren we altijd een domeinnaam op de handelsnaam van de opdrachtgever. Wij registreren dus nooit uw domeinnaam op onze naam. U kunt op SIDN.nl altijd kijken of uw domeinnaam juist is geregistreerd. Dit geldt trouwens alleen voor .NL domeinen. Heeft u een andere domeinnaamextensie, zoals bijvoorbeeld een .COM? In dit geval is het advies om dit op icann.org te controleren. In het kader van de privacywet (AVG) zijn echter veel gegevens afgeschermd. Bij .NL domeinnamen ziet u alleen de houder als het een bedrijf is. En dan nog is het mogelijk dat dit afgeschermd is. Bij andere extensies kan men aangeven of deze gegevens getoond worden, maar vaak is dit niet het geval. Als de gegevens niet getoond worden, dient u contact op te nemen met diegene die voor u uw domeinnaam beheert. Die kan wel inzien wie de houder is.

Ons advies

Bent u van mening dat de registratie van uw domeinnaam niet correct is geregistreerd, onderneem dan direct actie om de domeinnaamhouder te wijzigen voordat het te laat is.

Sta erop dat uw domeinnaam geregistreerd wordt op uw (bedrijfs)naam met uw eigen e-mailadres! Vraag uw websitebouwer naar deze gegevens, en bewaar deze altijd heel goed.

Benieuwd wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen?

Neem vandaag nog contact met ons op. We helpen u graag.

  DIRECT CONTACT