Is een SSL certificaat echt noodzakelijk?

Is een SSL certificaat echt noodzakelijk?

De laatste tijd hoort u steeds meer over veilige HTTPS websites en SSL certificaten. We merken echter dat dit voor veel MKB ondernemers nog een onbekend begrip is en dat vaak niet goed duidelijk is waarom een veilige website met een SSL-certificaat zo belangrijk is. Wat is een SSL-certificaat precies, en waarom is het ook voor uw bedrijf zo belangrijk? U leest het op deze pagina.

Beveiligde gegevens door een SSL-certificaat

SSL staat voor Secure Sockets Layer. Dit is een klein gegevensbestand dat een "cryptografische" sleutel digitaal koppelt aan de gegevens die via uw website of webshop via het internet worden verstuurd. Na de installatie wordt het hangslot in de adresbalk geactiveerd en verandert "http" in "https". Simpel gezegd betekent dit dat het dataverkeer via uw website of webshop volledig beveiligd is. Een SSL-certificaat wordt doorgaans gebruikt voor het beveiligen van creditcardgegevens, persoonlijke inloggegevens en andere privacy gevoelige informatie. Wanneer dit soort gegevens onbeveiligd worden verzonden via het internet, kunnen deze door personen met kwaadwillende bedoelingen worden onderschept en zelfs worden gestolen.

Cybercriminelen kunnen gemakkelijk bij deze data wanneer de website of webshop niet goed beveiligd is via SSL. Een goed beveiligde website en webshop is dus zeer belangrijk wanneer er privacy gevoelige gegevensoverdrachten plaatsvinden. Niet alleen de gegevens die bezoekers naar uw site of shop versturen worden beschermd. Het certificaat beveiligt namelijk twee kanten op. Ook de gegevens die u via uw website wilt tonen of versturen worden volledig beveiligd, zodat u zeker weet dat de bezoeker ook krijgt wat u hebt aangeboden.

Uw voordeel van een SSL-certificaat

Het is erg belangrijk dat persoonlijke gegevens goed beveiligd zijn. Dat vinden zoekmachines ook. Zij geven zelfs een boost in de ranking van websites met een SSL-certificaat. Wanneer u een hogere positie in de zoekresultaten wilt behalen, is het dus van groot belang dat uw website of webshop over een SSL-certificaat beschikt. Google geeft ook een waarschuwing aan mensen die proberen in te loggen op een "onbeveiligde website". Deze waarschuwing schrikt mensen af, waardoor het bouncepercentage van de site of shop sterk zal toenemen.

Is een SSL Certificaat verplicht bij een contactformulier op een website?

De AVG wetgeving die in 2016 ingegaan is en vanaf 25 mei 2018 gehandhaafd wordt, wil dat u alle persoonlijke gegevens die u ontvangt zorgvuldig beschermt. Dus ook als bezoekers een online contactformulier invullen is er sprake van het verzenden van vertrouwelijke gegevens en u als ondernemer en eigenaar van de website dient alle noodzakelijke maatregelen te treffen om deze gegevens te beveiligen tegen enige vorm van misbruik.

Er zijn 3 verschillende soorten certificaten:

Domein validatie

Bij een domein validatie wordt gecontroleerd of de aanvrager van het certificaat ook daadwerkelijk de eigenaar is van het domein waarvoor dit bedoeld is. Dit kan door een DNS record toe te voegen, een e-mail te ontvangen op een domein e-mail adres of door een bestand te uploaden naar de server. Domein validatie wordt door de meeste instanties binnen maximaal 1 uur voltooid.

Organisatie Validatie

Hierbij wordt naast het domein ook gecontroleerd of de organisatiegegevens kloppen bij de kamer van koophandel en of de aanvrager een fysieke persoon is die onderdeel is van deze organisatie. Vanwege een stukje handmatige controle kan de oplevering soms enkele dagen in beslag nemen.

Uitgebreide validatie

Bij uitgebreide validatie worden dezelfde stappen doorlopen als bij de organisatie validatie. Alleen moet in dit geval de organisatie voldoen aan nog strengere eisen. Daarnaast is dit ook het enige certificaat waarbij de groene adresbalk wordt weergegeven.

Verdient uw online presentatie een veilig SSL-certificaat?

Veiligheid en vertrouwen zorgen ervoor dat mensen bereid zijn om hun gegevens achter te laten of om een aankoop te doen. Een SSL-certificaat biedt deze veiligheid. Als Internetbureau in Zuid Limburg helpen en adviseren wij u graag bij het maken van de juiste keuze en de installatie van een veilig SSL-certificaat.

Benieuwd wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen?

Neem vandaag nog contact met ons op. We helpen u graag.

  DIRECT CONTACT